|
|
|
Bezienswaardigheden Oostkust Australië
Australië 20 aug 2004 - 00:18
Brisbane
Brisbane is de derde stad van Australië en de hoofdstad van de staat Queensland. Nog niet zo lang geleden werd Brisbane beschouwd als een uit de kluiten gewassen plattelandsstadje. Nu wordt het echter gezien als een van de meest progressieve steden van Australië. Brisbane speelde een belangrijke rol in een paar grote evenementen uit de jaren '80, zoals de Commonwealth Games van 1982 en Expo 88. Sindsdien heeft Brisbane zich ontwikkeld tot een levendige stad met een prachtig park en een interessant nachtleven.
Fraser Island.
Het grootste zandeiland ter wereld. Het 123 km lange strand is parelwit en het schijnt dat het eiland meer zand herbergt dan de Sahara. Op het eiland komen veel dingo's voor die als je niet oplet je tentje inkruipen om etenswaren te jatten. Ook 's nachts hoor je ze als wolven huilen rond de campings. Op het zandeiland zijn enige meren te vinden waarvan het water zo zuiver is dat je het kan drinken. Het is eigenlijk een soort mega duin waaruit het water, na 100 jaar gezuiverd te zijn, weer opborrelt. Bij lake Wabby kan je dan ook werkelijk een megaduin zien van stuifzand. Aangezien er geen verharde wegen zijn, het zal je niet verbazen op een zandeiland, is vierwielaandrijving noodzakelijk. Op het strand ligt een boot (de Maheno) weg te roesten, op de achtergrond een zee vol haaien. Een toeristentrekpleister, vooral ook omdat je er vlakbij in een riviertje (Eli Creek) kan zwemmen en je dan richting strand kan laten drijven.
Cairns
Door de explosieve groei van het toerisme is Cairns in korte tijd uitgegroeid van een slaperig tropisch stadje tot de belangrijkste toeristenstad in het noorden van Australië. Cairns vormt voornamelijk de uitvalsbasis naar het tropisch regenwoud en het rif.
Great Barrier Reef
Het Great Barrier Reef is 2000 km lang het is het grootste door levende organismen gemaakte bouwwerk. Het koraal is opgebouwd uit kleine koraaldiertjes. Deze beestjes gaan dood en hun skelet zorgt op zijn beurt weer voor een stukje koraal waarop weer nieuwe koraaldiertjes gaan leven. En als dat miljoenen jaren zo door gaat krijgt men een gigantisch koraalrif. Er leven duizenden dieren rondom het rif, zo zijn er alleen al 2000 soorten tropische vissen. Maar ook schildpadden, dolfijnen, haaien en zelfs walvissen trekken door de riffen heen. Het water is erg helder; vaak is het zicht zelfs 60 meter. Dat moet ook wel want de koraaldiertjes hebben licht nodig. Het koraal houdt dan ook op bij een diepte van 30 m omdat er dan te weinig zonlicht kan doordringen. Snorkelen en vooral duiken zijn de ultieme manieren om deze sprookjeswereld onder water te bekijken. Maar voor de luie mensen bestaat er ook de mogelijkheid om met een glasbodemboot rond te toeren. Pas in de zomer op voor giftige kwallen in de zee rond Cairns. Als je niemand ziet zwemmen, kan je het zelf beter ook niet doen.
Tjapukai Aboriginal Cultural Park
In dit centrum worden diverse aspecten van de aboriginalcultuur op moderne wijze gepresenteerd. Bij Tjapukai eindigt of begint tevens de Skyrail naar Kuranda. Dit maakt onderdeel uit van een populaire dagexcursie waarbij met een stoomtrein weer terug naar Cairns gereden kan worden.
Cape Tribulation National Park
Wie het tropisch regenwoud wil ontdekken kan een trip maken naar Cape Tribulation National Park of het uiterste puntje Cape York. Grote woestenij waar je alleen met een 4-wheel drive doorheen kan komen. En zelfs dat is tijdens de regentijd onmogelijk. Het gebied is een regenwoud zoals het in de encyclopedie staat. Er leven veel zoutwaterkrokodillen, lekker relaxed zwemmen is er dus niet bij. Wel kan je gezellig varen met een bootje om deze oerkillers in hun woonomgeving te bekijken. Tijdens regentijd is ook het zwemmen in zee gevaarlijk. Niet alleen omdat de Salties wel eens een kilometer of wat de zee in gaan, maar vooral omdat de box-jellyfish dan langsdrijft. Deze kwal kan je ernstig verwonden met zijn tentakels. Zelfs zijn er gevallen bekend van mensen die het niet overleefd hebben.
Sydney
Sydney is de grootste en meest levendige stad van Australië. In alle opzichten, behalve in de naam, is Sydney de hoofdstad van het land, gebouwd op de oevers van de Jackson haven, die prachtige uitzichten biedt over de stad. The Rocks en Circular Quay vormen het oudste gedeelte van de stad. Na het verlies van de Amerikaanse koloniën besloot Engeland, Australië als strafkolonie te gebruiken. In het jaar 1788 arriveerde de 'First Fleet' in Sydney Cove, twee oorlogsschepen en negen transportschepen. De 750 veroordeelden, de 210 soldaten en de 40 vrouwen en kinderen vestigden zich aan de halfronde kaai en Koning George III verklaarde de oostkust van dit continent tot Brits grondgebied. De nauwe straatjes en de vele Victoriaanse huizen herinneren aan dit koloniale verleden.
Opera House
Het grote symbool voor Sydney, ooit ontworpen door de Deense architect Jörn Utzon. Deze architect weigerde nog een voet op Australische bodem te zetten na een fikse ruzie om de voltooiing van het gebouw. Hij heeft zijn meesterwerk nooit af gezien. Sydney's Opera House heeft veel voorstellingen van dans, toneel en muziek. Het is overigens kleiner dan je denkt.
Harbour Bridge
In de zuidoostelijke pijler van deze brug loopt een 200 treden tellende trap die naar een uitkijkpunt op de brug leidt. De brug overspant de haven van Sydney met een boog van 503 m lengte en 134 m hoogte.
Sydney Tower
Deze toren is 325 m hoog. Wat is er niet mooier een stad van zo’n hoogte te bekijken. In deze toren zijn ook 2 restaurants te vinden waar je even wat kan eten of drinken en van het mooie wijds uitzicht te genieten.
Centrum Sydney
In het centrum van de stad bevindt zich het zakelijk hart van Sydney. Hoge glinsterende wolkenkrabbers en lange winkelstraten bepalen hier het straatbeeld. Daarnaast zorgen parken als 'Chinese Gardens' en 'Hyde Park' voor de nodige rust. In Darling Harbour kan men zich laten verrassen door de vele musea en is een bezoek aan Chinatown zeker aan te raden. Kings Cross is ‘the place to be’ voor het ware late-night entertainment in de vele bars en discotheken. Paddington wordt door velen geroemd vanwege haar vele Victoriaanse huizen. Darlinghurst is een wat minder opvallende wijk, slechts één keer per jaar staat alles hier op z’n kop tijdens de 'Gay and Lesbian Mardi Gras'. Parken als Centennial Park en Moore Park maken het leven in deze woonwijken van tijd tot tijd zeer aangenaam. Tegenwoordig is de omgeving van Sydney multicultureel en woont hier het grootste gedeelte van de Australische immigranten. De oudste invloeden zijn Iers en Engels, maar er zijn tegenwoordig ook veel Italianen, Libanesen, Turken, Grieken, Chinezen en Vietnamezen.
|
|
|
|
|